Waar moet je beginnen?

Als er iets is wat je wilt veranderen, dan zijn er diverse redenen om dat te willen. Soms doe je dat omdat het iets is wat je niet meer happy maakt, waar je geen energie meer van krijgt, omdat je het niet meer leuk vindt, het niet meer bevalt, het kan beter, etc. Maar… Waar begin je dan?

Straal en lach meer!

Zo kwam ik in de situatie dat ik héél graag voor mezelf wilde beginnen. Ik was niet happy met mijn (werk)situatie. In loondienst is leuk en heeft natuurlijk zijn voordelen, maar ook nadelen. Jarenlang liep ik telkens weer vast na een aantal jaren loondienst. De jaren tikten voorbij al meer dan 8 jaar wilde ik graag voor mezelf beginnen. De onzekerheden en de vragen komen naar boven: met wat dan?  Waar ben ik nou goed in? Kan ik dat wel? Word ik er écht blij van? En wat nou als…? Wat wil ik nou eigenlijk écht? Waar word ik blij van? Waar krijg ik energie van? Een oneindige lijst van vragen en twijfels kwam elke keer naar boven. Tot een jaar geleden…

Voelen

Ik ging heel bewust voelen in mijn hart en mijn lichaam waar ik blij van werd. Helaas waren dat zóveel dingen, dat ik er nog geen wijs uit werd. Toen ben ik gaan voelen waar ik energie van kreeg. Heel bewust ben ik gaan zitten op een voor mij fijne plek en met rust om me heen. Dat hielp me wel al, maar het waren nog steeds een héleboel dingen waar ik blij van werd.

En hoe verder?

Toen ben ik bij alles wat me leuk leek en blij maakte, mezelf 3 vragen gaan stellen en voelen wat ik daarbij voelde:

  1. Maakt het me blij?
  2. Krijg ik er nu energie van?
  3. Hoe voelt het op lange termijn?

Wat er voor mij bevestigend uit kwam, was dat ik mensen graag een stap verder wil helpen. Dat wist ik al, dus dit was een mooie bevestiging! En zo ben ik verder op zoek gegaan naar mijn ‘muze’. Al heel snel kwam ik er achter dat dat wat ik graag wilde gaan doen, eigenlijk zo bijzonder dichtbij me stond. Dátgene wat ik automatisch altijd al deed…

En nu jíj!

crop friends stacking hands together

En dat is dus waar je kunt beginnen. ‘Gewoon bij jezelf’. Ga met je gedachten in je lichaam en begin te voelen hoe het voelt in bijvoorbeeld je schouders en je nek. Zit er verschil in gevoel tussen links en rechts? Voelt het hetzelfde in je nek als in je schouders? En in je hoofd? En je bovenrug? Zo kan je je hele lichaam bij langs gaan en voelen waar bijvoorbeeld spanning of pijn zit.

Je zult je nu afvragen wat je daaraan hebt en dat snap ik als geen ander. Mijn antwoord hierop is: je gaat leren voelen. Je gaat uit je hoofd, uit je gedachten en in je lichaam. Daardoor kan je leren voelen wat er aan de hand is in je lichaam. Je kunt leren voelen hoe je reageert op gedachten, op mensen, op situaties etc. En zo begin je… stapje voor stapje…

Lukt het niet om het alleen te doen en/of blijft je pijn steeds terugkomen of bestaan? Neem dan contact met me op via het contactformulier op de website of via hallo@vitalinkra.nl Dan luister ik graag naar je situatie en bekijk ik of ik wat voor je kan betekenen!