Ik was uit balans…

Alles wat met gezondheid en vitaliteit te maken heeft, vind ik interessant en gebruik ik waar nodig in mijn Rugpijnvrij programma. Gezondheid bestaat uit vele facetten en vele facetten zijn dus ook van invloed op onze gezondheid. Maar kennis is niet alles… ik was uit balans…

Dé waarheid

Voeding is zo’n aspect wat, vind ik, enorm ondergewaardeerd wordt, waar je van alles over kan vinden met 100.000 visies en iedereen roept dat haar/zijn visie ‘de waarheid’ is. Ik ga je geen antwoord geven wat ‘de waarheid’ is. Besef je in ieder geval dat voeding heel veel invloed heeft, zowel fysiek als mentaal, op je gezondheid en vitaliteit. Gelukkig komt er steeds meer onderzoek naar voeding en de invloed ervan op ons lichaam, maar ook de invloed ervan op ons brein en ons mentaal- emotionele stuk.

Mijn waarheid

Wat voor mij de waarheid is, is dat je gaat voelen hoe je lichaam reageert op bepaalde voeding en dat je daar naar leert te luisteren. Op basis daarvan leer je wat jouw lichaam nodig heeft. Écht nodig heeft en niet wat je brein wil… want dat is tegenwoordig vaak veel suiker…

Ik heb geleerd dat producten waar tarwe en lactose in zit, minder goed zijn voor mij. Ik merk ook de enorme boost die mijn lichaam krijgt als ik veel groente en fruit eet. Eet ik dan alleen maar puur, clean, zonder suiker, tarwe en lactose? Nee, ik eet ook echt wel suiker en ook tarwe en lactose. Ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van een cornetto en pasta pesto met veel kaas…
Je hebt het wellicht al vaker gelezen bij me: Balans is het toverwoord, dus ik eet gewoon niet te vaak de dingen waar mijn lichaam niet blij van wordt.

Uit balans: laaggradige ontstekingen

Door mijn interesse in voeding ben ik ook al jaren bezig met voeding suppletie. De laatste tijd verdiep ik me met name in Omega3, omdat Omega3 een ontstekingsremmende werking heeft en ik erachter kom hoe ontzettend belangrijk een goede balans tussen Omega6 en Omega 3 is. Dat helpt ons lichaam in de strijd tegen laaggradige ontstekingen. Over die laaggradige ontstekingen heeft Charlotte Labee een mooi en helder artikel geschreven wat echt de moeite waard is om te lezen. En als je bent zoals ik: het is niet te lang en in Jip en Janneke- taal geschreven. Hier kan je het lezen.

Uit balans met je vetzuren

Naast dat er uit onderzoek blijkt dat we te weinig Omega3 binnen krijgen, is ook gebleken dat we veeeel te veel Omega6 binnenkrijgen. Omega6 is juist ontstekingsbevorderend…

Deze aspecten bij elkaar opgeteld, dan zijn er dus veel mensen uit balans qua Omega6 en Omega3. Denkend aan het feit dat je dus veel meer ontstekingsbevorderende vetzuren in je lijf hebt dan ontstekingsremmende vetzuren… Dat heeft heel veel gevolgen voor je gezondheid en vitaliteit. De disbalans heeft bijvoorbeeld een negatief effect op je concentratievermogen, je slaap, druk zijn in je hoofd, maar zelfs ook op je hormonen met bijvoorbeeld veel pijnklachten of stemmingswisselingen rond je menstruatie en regelmatig hoor ik ook mensen met kleine klachtjes hier en daar zónder heldere oorzaak…

In balans met je vetzuren

Een goede verhouding tussen Omega6 en Omega3 is 3:1. In deze balans ondersteunen deze vetzuren je lichaam optimaal. Helpen ze mee in je concentratie, je slaap, herstellen van activiteiten, je wondgenezing, rust(iger) in je hoofd, minder of geen pijn en stemminswisselingen rondom je menstruatie, etc… Wat zou dat voor jou betekenen?

Ik was uit balans…

Ik heb mijn balans gemeten en ik was uit balans… 13.3:1… Ondertussen ben ik in balans en wat ik ervan merk? Ik kan me beter concentreren, ik rust beter uit tijdens het slapen, mijn hoofd is helderder, ik heb nauwelijks pijnklachten meer rondom mijn menstruatie (ik had 2 weken voor mijn menstruatie al pijnklachten, dus dit was een enorme vooruitgang voor mij!) en soms was ik voor mijn menstruatie een wandelende handgranaat zonder veiligheidspin… ik ben nu hoogstens een dag een beetje chagrijnig.

Kan je je een voorstelling maken van hoe belangrijk het voor íedereen is om in een gezonde balans te komen met je vetzuren?

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden naar jóu (dis)balans in Omega6 en Omega3 en wil je er wat aan veranderen?

Neem dan even contact op via deze link en dan gaan we ook jouw (dis)balans meten. Dan weet je waar je aan toe bent én ik geef je natuurlijk ook advies over hoe je weer in balans kunt komen.

Balans is het toverwoord


Ik gun je een leven zonder pijn en zonder allemaal kleine klachtjes hier en daar!

Warme groet,
Leonoor