Review en Blog Marja | Vitalinkra

3 starttips voor voeding & gezondheid

Ochtendroutine | Vitalinkra

Maandagochtend 5.30 uur. Mijn wekker gaat. Langzaam komt het besef dat het weer ochtend is, een nieuwe dag, welke dag ook alweer? Oh ja, maandag, werkdag. Geen tijd om me nog eens om te draaien, dus ik spoor mijzelf aan om de ogen te openen en het bed uit te rollen. Wat stijfjes rek ik mij uit en kom langzaam op gang. Dat wil zeggen, ik leg mijn dagelijkse ochtendroutine af op de automatische piloot. Nadenken over het ontbijt is er niet bij, ik heb weinig tijd, dus echt fantasierijk gaat het niet worden. Voor mijn dochter doe ik haar standaard lunch voor school in haar broodtrommeltje met een vers stukje fruit voor de pauze. Tijdens het eten kijk ik naar de tv en scroll wat door social media totdat ik snel de laatste happen wegwerk, omdat het tijd is mijn dochter uit bed te halen….

Een herkenbaar beeld? Ik was me niet altijd even bewust van mijn routines, maar ik dacht wel regelmatig aan het belang van gezond eten, gevarieerd eten en voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen voor een gezond en fit lichaam. Ik wilde graag meer energie en had regelmatig last van lichamelijke klachten. Maar wat deed ik nu echt zelf actief om dit te verbeteren? Te weinig! Ik stelde mijzelf de vraag: Wat weet ik eigenlijk van wat ik eet?

Voeding, geen vulling | Vitalinkra

En daarom stel ik ook meteen mijn vraag aan jou:… Weet jij wat jij eet?

Alles wat wij eten en drinken heeft invloed op het functioneren van ons lichaam. Dus alle keuzes die wij zelf dagelijks (bewust, maar nog vaker onbewust) maken over wat we eten, bepaald hoe wij ons voelen.

Lichaamsveranderingen

Ons lichaam is genetisch gezien veel minder snel veranderd ten opzichte van de fysieke verandering in de evolutie. Ons spijsverteringssysteem is ook bijna niet veranderd. Maar onze eetgewoonten daarentegen zijn in rap tempo veranderd toen de industrie zijn intrede deed. De industriële revolutie heeft een enorme invloed gekregen op wat wij nu eten. De landbouw industrie, de veeteelt en de voedingsindustrie.

De veranderingen in voeding

Er is een grote overvloed van voedingsmiddelen in de huidige maatschappij. Voeding is door de jaren heen steeds verder bewerkt tot gemaksvoedsel. Waarbij we in ons drukke leventje alleen nog maar een plastic bakje met ingrediënten in de magnetron hoeven te stoppen, om na een paar minuten al te kunnen eten. Wat een contrast met wat ons lichaam gewend is, namelijk eerst jagen, verzamelen en zuinig omgaan met het eten want het heeft veel energie gekost om het te krijgen. Onze voeding was altijd puur natuur. Tegenwoordig zit er in al het bewerkte eten meer variatie aan additieven onder de noemer van E-nummers, dan aan herkenbare natuurlijke ingrediënten. Veel voeding is niets meer dan vulling geworden. Ons lichaam is niet gewend aan deze extra toevoegingen, heeft veel moeite om deze te verteren en mede hierdoor ontstaan tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Invloed van voeding

Leefstijlziektes, voeding en gezondheid | Vitalinkra

Hoeveel mensen ken jij die regelmatig darmklachten hebben? Regelmatig hoofdpijn of “brainfog’s”? Die moe en lusteloos zijn? Of regelmatig ziek zijn vanwege een verzwakt immuunsysteem? Om nog maar niet te spreken over de hoeveelheid mensen die leefstijlziektes ontwikkeld hebben, zoals obesitas, (beginnende) diabetes, hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte! In bijna alle gevallen heeft dit te maken met wat we eten. En niemand anders dan jijzelf bepaald wat je eet. Wil jij voor jezelf veranderingen maken en bewuster omgaan met wat je eet? Of je nu preventief gezonder wilt leven, je fitter wilt voelen, wilt afvallen of graag op eigen kracht je bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte of bloeddruk weer onder controle wilt krijgen. Het kán!

Tip #1 voor je voeding en gezondheid

De eerste tip die ik je vandaag wil meegeven is om goed op de verpakkingen te kijken bij het boodschappen doen. Als je sterk bewerkte producten koopt, wees dan kritisch als er meer dan 5 ingrediënten er op het etiket staan. Zou je oma deze ingrediënten herkennen? Onthoud dat chemie niet in onze voeding thuis hoort! Ga op zoek naar alternatieven en ontdek hoe heerlijk de smaken zijn van de natuurlijke producten en ervaar hoe gemakkelijk je vaak iets zelf kunt maken. We zijn het alleen verleert. Koop voeding, geen producten. Voor inspiratie kijk ik zelf graag online naar bijvoorbeeld www.imafoodie.nl of www.chickslovefood.com en ik heb veel boeken van www.oersterk.nl aangeschaft.

Tip #2 voor je voeding en gezondheid

Groente van het seizoen | Vitalinkra

Mij tweede tip is, eet volgens de seizoenen. Je lichaam is er op ingesteld dat er in ieder seizoen andere voeding beschikbaar is. Bij schaarste past je lichaam zich aan en bij overvloed ook. We leven nu in een tijd van overvloed, het hele jaar door kun je alle voeding eten die je wilt, we laten het gewoon invliegen. Als we naar fruit kijken bijvoorbeeld, dat wordt vaak al geplukt als het nog niet eens rijp is. Het wordt opgeslagen in grote koelcellen en geleverd wanneer er vraag is. Als fruit niet het hele rijpingsproces doorloopt, heeft het niet alle voedingswaarden kunnen verkrijgen en bevat daardoor minder vitamines en mineralen. We denken dan dat we gezond eten, maar we krijgen geen volwaardige voeding binnen. Wat op eigen (biologische) bodem groeit, hoeft geen lange reis te maken, heeft meer voedingswaarde én is meestal veel rijker van smaak!

Tip #3 voor je voeding en gezondheid

De laatste tip van vandaag gaat over hoe je een meer gezondheid bereikt en behoudt. Bedenk vooraf goed, dat je niet in een keer je hele leefstijl en vaste routines hoeft om te gooien. Routines veranderen werkt alleen als je ze stapje voor stapje aanpakt. Kies vandaag nog welke routine in je eetpatroon je als eerste onder de loep gaat nemen.

Review en Blog Marja | Vitalinkra

Ik ben benieuwd!

Lieve leefstijlgroet,

Marja
Foodcoach

P.S. Hierbij nog een kijk tip voor de documentaire “Food,Inc”. Deze documentaire gaat natuurlijk over voeding, maar ook over de kosten van vulling/voeding.

Archief
Meer inspirerende verhalen of handige tips?

Volg Vitalinkra op Facebook, Insta of LinkedIn!