Lees je lichaam en luister naar jezelf

Ik vroeg mijn cliënt: “Wat ervaar je nu?”. “Ik voel meer rust… meer ruimte… meer dankbaarheid… meer vertrouwen…” We hadden net een coaching sessie gehad… en waren maar 45 minuten verder. De rest van haar dag is met deze basis verlopen en ’s avonds voelde zij zich nog steeds zo…

Dít resultaat is waarom ik doe wat ik doe. Ik ondersteun, help en inspireer jou om weer dichter bij jezelf te komen, in je hart… te voelen wat je het beste kunt doen voor jezelf om zo weer meer in balans te komen en achter de oorzaak van de oorzaak van je pijnklachten te komen en die aan te pakken. Misschien mag je die laatste zin nog een keer lezen… 😉

Quickfix van je pijnklachten

De huidige maatschappij is snel, alles is vluchtig en gaat snel voorbij. Mijn zoon van 14 zei laatst al tegen me dat hij de tijd zo snel vindt gaan. Vroeger waren het alleen opa’s en oma’s die dat zeiden… en ze zeiden ook dat je ‘al zo groot geworden bent..’. “Jaahaa”, dacht ik dan altijd ietwat geërgerd, mede omdat ik niet wist hoe ik erop moest reageren.

Het gevolg van deze snelle maatschappij is dat je ook geen tijd meer neemt voor jezelf. Geen tijd meer om te mijmeren, om grote en kleine situaties te verwerken, om de tijd te nemen en te ervaren wat er eigenlijk gebeurt ín je lichaam, ín jezelf.

“Onze pijn mag er niet zijn, daar hebben we geen tijd en geen zin in.”

Leonoor Visker

Dit alles heeft tot gevolg dat je de connectie met jezelf kwijt bent geraakt. Dat je niet meer voelt wat er zich afspeelt in je lichaam, dat je geen idee hebt wat de signalen betekenen die je lichaam je geeft, dat je niet meer de emoties voelt en toelaat die er zijn, dat je geen idee meer hebt hoe je naar je lichaam moet luisteren. En die emoties? …Stop ze maar gelijk in de emotie-emmer zodat je ze niet hoeft te ervaren. Ze voelen namelijk niet fijn… die boosheid, schuld, schaamte, verdriet, de machteloosheid of wat dan ook… zo wil je je niet voelen. Dat begrijpt iedereen. Je wilt gewoon gelukkig en blij zijn zoals ‘iedereen’.

En nou even heel eerlijk naar jezelf… Wat heeft je deze manier van omgaan met jezelf je emoties je gebracht?

Je hersenen en emoties

Je hersenen zijn neuroplastisch. Dat betekent simpel gezegd dat ze zich kunnen aanpassen. Op dit moment zijn ze waanzinnig goed geworden in wat ze geleerd hebben te doen: Jou beschermen voor gevaar.
Ze weten bijvoorbeeld dat als je de weg oversteekt, dat gevaarlijk kan zijn, dus kijk je goed uit.

Maar… je vervelende emoties worden óók bestempeld als gevaar. …Je hersenen reageren daarop door je af te leiden. Ze stoppen je emoties razend snel in de emotie-emmer en leiden je af met bijvoorbeeld pijn. Fysieke pijn, zodat je je emotionele pijn niet voelt.

Wat nou als…

Wat nou als je je emoties er gewoon even laat zijn… Dan zijn ze in 60-90 seconden verdwenen… je hebt ze doorvoelt en niet weggestopt…

Wat zou dat voor verschil gaan maken in je lichaam qua spierspanning? Qua stress? Qua pijn?

Denk je nu: “… Ja, ik wil dat verschil ook! Ik wil mijn emoties leren voelen en niet vastzetten in mijn lichaam.” Dán heb ik een PLAN VAN AANPAK voor je waar je vandaag mee kunt beginnen!

Plan van aanpak

Zorg dat je kleding aan hebt waar je je comfortabel in voelt en start dan je plan van aanpak:

  • Pak een kop thee en ga even zitten mijmeren, voor je uit staren, neem je tijd daarvoor.
  • Vraag jezelf dan welk klein stapje je nu kunt zetten om voor elkaar te krijgen wat echt niet langer kan wachten.
  • Én vraag jezelf wat je het beste kun doen voor jezelf op dit moment. Waar heb jíj behoefte aan?

LET OP!… het werkt alleen als je het echt dóet!
Als je dit vaker gaat doen, leer je zodoende steeds beter te luisteren naar jezelf en leer je je lichaam beter te lezen.


Wil je hulp bij het leren lezen en luisteren naar jezelf en de zoektocht naar de oorzaak achter de oorzaak? Stuur me dan een mailtje naar hallo@vitalinkra.nl Ik plan graag wat tijd voor je in om daarover te sparren en te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Warme en energieke groet,

Leonoor