Het belang van bewegen

 “Waarom is bewegen zo belangrijk?” Dat is een veel gestelde vraag waar mensen vaak hetzelfde antwoord op krijgen: “omdat het goed voor je is” of “omdat het gezond voor je is”. Bewegen is belangrijk voor je, omdat het een positief effect heeft op je fysieke, maar ook op je mentale gezondheid.

Wie moet er bewegen?

Dat je voldoende moet bewegen geldt zowel voor jong als oud, maar óók voor mensen zonder of mét chronische, langdurige en/of terugkerende rug-, nek-, en schouderklachten. Simpel gezegd: Iederéén moet voldoende bewegen! Vanuit landelijk perspectief gezien is het van groot belang dat mensen in beweging blijven. We hebben in Nederland namelijk veel te maken met allerlei problemen die mede voort kunnen komen vanuit te weinig bewegen, zoals overgewicht.

Bewegen is goed voor jong en oud | Vitalinkra

Bewegen en ziektes

Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat (te) weinig bewegen een invloed kan hebben bij het ontstaan van verschillende ziektes. Voorbeelden hiervan zijn: diabetes type II, osteoporose, depressie en dementie. Maar te weinig bewegen heeft ook zeker een invloed op het ontstaan van je rug-, nek- en schouderklachten!
Ook is er uit onderzoek gebleken dat langdurig stilzitten het risico verhoogt op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden van mensen.

Adviezen en richtlijnen voor bewegen

Verschillende organisaties hebben adviesrapporten opgesteld met daarin beweegrichtlijnen. Wanneer je niet kan voldoen aan deze opgestelde richtlijnen betekent dit niet per definitie dat je onvoldoende beweegt of dat je ongezond bent. Zoals wordt beschreven zijn het adviesrapporten en richtlijnen. Belangrijk is om te doen wat jíj leuk vindt, waar jij goed bij voelt gecombineerd met de richtlijnen.

Hoeveel moet je dan bewegen?

Het ‘in beweging zijn’ is alleen al goed en meer bewegen is over het algemeen beter. Houdt voor volwassenen het advies aan om minimaal 150 minuten per week in beweging te zijn met een matig intensieve inspanning. De makkelijke en vaak bekende stelregel om te onthouden, is dat je een half uurtje per dag beweegt met een matige intensieve inspanning. Voorbeelden van matig intensieve inspanningen zijn: wandelen en fietsen. Dit mag natuurlijk ook meerdere keren per dag!

Ga touwtje springen! Is goed voor je spieren en botten | Vitalinkra

Nóg meer bewegen?

Naast het half uurtje per dag is het advies ook om minimaal twee keer per week verschillende spier- en botversterkende activiteiten uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn: springen (trampoline, touwtjespringen), traplopen en hardlopen.

Wat levert het bewegen mij op?

Beter concentratievermogen door bewegen | Vitalinkra

Zoals eerder in deze blog genoemd, heeft bewegen meerdere positieve effecten op je. Zowel fysiek als mentaal, maar ook ter preventie van bijvoorbeeld fysieke of mentale klachten of ziektes. Kan ik nog meer positieve effecten ondervinden van bewegen? Jazeker! De onderstaande aspecten zijn hele grote voordelen van voldoende beweging:

  • Sterker immuunsysteem (Handig in deze coronatijd!)
  • Beter concentratie vermogen
  • Gezonder gewicht
  • Betere bloeddruk
  • Beter in slaap komen, doorslapen en slaapritme
  • Je zit beter in je vel
  • De kans om langer zelfstandig en doelbewust te leven

Kortom: We kunnen er lang en breed over schrijven, praten en lezen, maar…. Het komt erop neer: Voorkom een gehele week stilzitten en ga na het lezen van deze blog even bewegen!

Leonoor relaxed in de groene stoel | Vitalinkra

Lukt het je maar niet om van je klachten af te komen of blijft je pijn steeds terugkomen? Neem dan contact met me op via het contactformulier op de website of mail me op hallo@vitalinkra.nl Dan luister ik graag naar je situatie en bekijk ik of ik wat voor je kan betekenen!