Snel van je pijn af!

Yesss! Snel van je pijn af; Dát is toch wat iedereen graag wil? Niet moeilijk doen, gewoon 1, 2 ,3 en hop! van je pijn af zijn. Maar… heb je je weleens afgevraagd hoe je aan die pijn bent gekomen? Was dat ook 1, 2, 3?

Pijn bouwt op

man in blue and brown plaid dress shirt touching his hair

Vaak is dat niet het geval en ontstaat het in de loop der tijd. Je hebt een keertje last van je rug, nek, schouder of hoofdpijn. Dat trekt vanzelf weer weg of je neemt een paracetamol. En na een poosje komt de pijn weer en gaat het weer weg met of zonder paracetamol. En zo is het steeds frequenter aanwezig, maar nog steeds fluctuerend. De periodes zónder pijn zijn steeds korter en zo gaat dit door totdat je constant pijn hebt. De kans is groot dat je steeds maar gewoon door gaat en dat je alles probeert te doen wat je wilt of moet doen. Dat gaat wellicht steeds moeilijker en je hebt steeds meer pijn.

Éen paracetamol worden er 2, dat worden er 3x 2 paracetamol per dag, wordt Ibuprofen en dat wordt…. etc… Wat je ook doet, waar je ook naar toe gaat voor hulp om van je pijn af te komen, niets helpt je écht. Herkenbaar? Wellicht kan ík je dan helpen!

Heb je steeds gezocht en gewerkt om iets te doen aan je symptomen, dus aan onder andere de pijn? Of heb je gezocht naar de óórzaak van je pijn? Heb je gekeken naar hoe het mogelijk is dat je pijn hebt?

Je hebt pijn… en nu?

Als je veel pijn hebt, dan is je eerste reactie waarschijnlijk dat het je helemaal niet uit maakt hoe je aan je pijn komt, als je maar vanaf bent. En dat begrijp ik als geen ander!

Maar… stel je nou eens voor dat de pijn een signaal van je lichaam is. Een signaal, misschien wel een schrééuw om aandacht. De fluisteringen (de tijd dat je af en toe pijn had, noem ik fluisteringen) heb je allang en heel vaak genegeerd en je bent doorgegaan, je hebt jezelf weer een schop onder je kont gegeven om door te gaan, tot nu aan toe…

De vraag voor jou is dan nu ook: kan je je voorstellen dat de pijn een signaal van je lichaam is? Een signaal waar je naar mag kijken, een signaal die je heel veel kan vertellen. Een signaal waar je naar kunt, misschien wel móet,  luisteren?
En stel je dan eens voor dat dat inderdaad zo is, dat je lichaam dat signaal afgeeft. Wat heeft dat signaal je dan te vertellen?

Hoe nu verder met je pijn?

Mijn ervaring is dat iedereen dat antwoord eigenlijk wel weet, maar het niet altijd wíl weten. Soms kan het zijn dat het antwoord op die vraag is dat je het al veel te lang te druk hebt, dat je niet geniet van je gezin, partner, kinderen, werk of wat dan ook. Dan kan het antwoord heel confronterend zijn. Je hebt dan ineens een keuze, namelijk negeer je het antwoord of ga je ermee aan de slag?

Wat kan je zélf met de pijn?

Wil je eens kijken of je achter je antwoord kunt komen? Neem tijd voor jezelf, zoek een plek op waar je je kunt ontspannen en rustig kunt gaan zitten met je ogen gesloten. Misschien is dat in je huis, misschien ook wel midden in de natuur, met of zonder muziek. Jij weet dat zelf als geen ander. Ga dan eens met je aandacht naar de plek toe waar je pijn hebt en vraag aan jezelf waarom de pijn daar zit. Het kan zijn dat je ineens een gedachte krijgt of een beeld ziet. Kijk vanuit dat punt weer verder of je er iets mee kunt. Het kan heel goed zijn dat je er niets in je gedachten komt, dat geeft helemaal niets. Probeer dit gewoon elke dag even een minuut of tien uit; je komt er áltijd verder mee.

Lukt het niet om het alleen te doen en/of blijft je pijn steeds terugkomen of bestaan? Neem dan contact met me op via het contactformulier op de website of via hallo@vitalinkra.nl Dan luister ik graag naar je situatie en bekijk ik of ik wat voor je kan betekenen!